Reflecteren

dagboek

Ik ben altijd al een dagboekmeisje geweest. Vroeger gebruikte ik oude agenda’s die ik bij mijn grootouders vond. Zij hadden een zaak en kregen die dingen te pas en te onpas cadeau bij het nieuwe jaar. Uiteindelijk kwamen die dan, onbeschreven, bij mij terecht. En ik gebruikte ze om gedachten en gebeurtenissen in neer te pennen.
Veel jaren later gebruikte ik een notitieboek van Hema. Ik schreef er niet elke dag in maar alleen op momenten dat ik iets kwijt wou, dat ik een leuke quote tegenkwam of iets in te plakken had. Dat laatste deed ik de jaren daarna in mijn agenda. Ging ik bv. naar de cinema dan plakte ik het ticketje op die dag in mijn agenda. Als herinnering. Ondertussen heb ik geen papieren agenda meer en is dat dus wat moeilijker.
Ik ben nu nogal digitaal aangelegd dus heb ik ook al geprobeerd om een online dagboek bij te houden. Elke dag krijg ik via mail een herinnering en het enige dat ik moet doen is op beantwoorden klikken, iets typen en verzenden. Het enige dat ik doe, is de mail selecteren en verwijderen.

Ups en downs dus maar uiteindelijk kom ik altijd wel op de één of andere manier terug. Omdat ik schrijven leuk vind maar ook omdat ik herinneringen leuk vind. Ik was dan ook heel enthousiast toen ik onlangs bij Mimi Ikonn The Five Minute Journal tegenkwam. Het is wat de naam zegt: een dagboek waar je elke dag maar 5 minuten tijd in moet steken. Zelfs de meest druk bezette persoon heeft ergens wel 5 minuten tijd dus dat kan geen excuus zijn. Ideaal om eens uit te proberen dus.

Ik heb mijn enthousiasme wel een halt toegeroepen en het boek zelf nog niet gekocht. Als je bekijkt in welke vormen ik al een dagboek bijgehouden heb, wou ik dit eerst proberen zonder geld uit te geven. Dus diepte ik een leeg notitieboek op dat ik ooit bij Pandora kreeg (er staat Unforgettable Moments op dus dat is toepasselijk) en schrijf ik de vragen gewoon zelf op. Het zijn elke dag dezelfde dus dat is simpel. Enkel het laatste blokje met wat er beter kon, laat ik weg. Voornamelijk omdat ik voorlopig vooral op het positieve wil focussen. De rest komt later wel.

Ik ben op de goede weg, heb het boek al elke dag trouw ’s morgens en ’s avonds ingevuld. Maar het is, zoals ze bij ons zeggen, nog nieuw kermis natuurlijk.
Deze manier van reflecteren is alleszins wel gemakkelijker dan vroeger. Je hebt een vast aantal vragen om antwoord op te geven en moet dus niet zomaar wat opschrijven. Wat ik ook fijn vind is dat je echt naar de positieve dingen gaat kijken. Ik ben niet altijd de meest zonnige figuur in huis dus voor mij is dat wel belangrijk.

Ik heb mezelf beloofd dat als ik het hele boek kan volschrijven zonder onderbreking, ik de echt versie mag kopen. Wie wil wedden of ik het ga volhouden: ik hou je niet tegen! En wie zin heeft om mee te doen: ik hou je zeker niet tegen!

One thought on “Reflecteren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *