Waarom mindmappen?

mindmappen

Misschien moet ik eerst even uitleggen wat een mindmap is. Bijna iedereen kent wel een woordweb of een woordspin denk ik. Je vertrekt met één centraal woord in het midden en schrijft er rond woorden waaraan je denkt.
Eigenlijk is een mindmap niet meer of minder dan een uitgebreide en gepimpte versie van een woordweb.

Ook bij een mindmap begin je met een centraal thema en bouw je de rest hier rond. Je gebruikt hiervoor verschillende kleuren per tak (per trefwoord dus eigenlijk) en combineert begrippen en tekst met tekeningen en icoontjes.

Een mindmap wordt vaak gebruikt om te brainstormen of te leren. Je kan er structuur mee aanbrengen in een grote hoeveelheid informatie waardoor het zich goed leent om bijvoorbeeld geschiedenis te studeren.

Maar waarom zou je zoveel energie steken in het maken van een mindmap? Want laten we eerlijk zijn: een doodgewoon schemaatje maken is waarschijnlijk stukken sneller. Jammer alleen dat dat schema alleen uit tekst bestaat. We zijn allemaal verschillend en leren dus ook allemaal op een verschillende manier. Waar de ene genoeg heeft aan het lezen van een tekst, heeft de andere behoefte aan het visueel maken van diezelfde tekst. Geen probleem voor de mindmap die tekst, afbeeldingen en kleur combineert waardoor je een gevarieerde manier van leren krijgt.

Verder is het een heel goede manier om overzicht te houden en onderlinge relaties te zien. Door de kleuren zie je perfect wat bij elkaar hoort en de verschillende takken die je gebruikt, zorgen ervoor dat je ziet wat hoofdzaken zijn (de grote takken) en wat eerder bijzaak of meer informatie is (de kleinere takken).
Je verliest ook geen overzicht omdat alles in één en hetzelfde web staat. En je kan zaken die ver van elkaar staan toch linken door een icoon te gebruiken. Als je bij twee begrippen bijvoorbeeld een lamp plaatst, weet je dat daar een onderling verband tussen is.

Misschien wel één van de belangrijkste voordelen als het over leren gaat: het is leuk! Je kan creatief aan de slag gaan, iets wat meestal toch wel leuker klinkt en is dan studeren.

Eén nadeel wel: diegene onder ons die al eens graag de samenvatting van een ander gebruiken, zullen met een mindmap van een ander meer moeite hebben. Associaties en het gebruik van tekeningen zijn persoonlijk waardoor het van belang is dat je de mindmap zelf maakt. Plus dat je tijdens het maken van de mindmap al leert, wat dan natuurlijk weer wel een voordeel is.

Heb jij ooit al eens een mindmap gebruikt? Zo ja, wat was jouw idee hierover? Zo nee, zou je het willen proberen?

One thought on “Waarom mindmappen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *