In 4 stappen een tekst leren

Hou ouder een kind wordt, hoe meer het echt moet studeren. Vooral voor een vak als wereldoriëntatie zijn het vaak teksten die geleerd moeten worden. En hoe begin je daar dan aan? Awel, zo!

Stap 1: op verkenning
Zonder dat je de tekst gelezen hebt, kan je wel al bedenken waarover die gaat gaan. Kijk bijvoorbeeld eens naar de titel en eventuele tussentitels. Welke informatie geven die en wat kan je er zelf al over vertellen? Vaak zijn er dingen uit de les wel in je hoofd blijven hangen.
Probeer ook te bedenken hoe jouw juf of meester wil dat je dit studeert. Ga je enkel vragen krijgen waarvan het antwoord letterlijk uit de tekst komt? Of ga je sommige dingen ook met je eigen woorden moeten kunnen zeggen? Of misschien moet je wel oefeningen maken. Het is belangrijk dat je dit vooraf weet. Let goed op tijdens de les want leerkrachten durven hierover weleens tips geven!

Stap 2: lezen
Als je een beetje weet waarover het zal gaan en hoe je het moet kennen, kan je gaan lezen. Hou een potlood of pen in de buurt zodat je woorden of leerstof die je niet begrijpt, kan aanduiden. Dat is handig voor de volgende stap. Let goed op want soms worden moeilijkere woorden in de tekst zelf al uitgelegd.

Stap 3: zorg dat je het begrijpt
Zoek de woorden die je niet begrijpt even op. Dit kan je op internet of in een woordenboek doen maar misschien dat je mama, papa, grote broer of zus … je ook wel kunnen helpen. Ben je goed op tijd begonnen en kan je het nog aan de juf of meester vragen? Prima! Dit is vooral handig wanneer je een deel van de leerstof niet begrepen hebt.

Stap 4: studeren maar
Nu je de tekst aandachtig gelezen hebt en je alles begrijpt, komt het erop aan om de inhoud te studeren. Dit kan je op verschillende manieren doen. Een paar voorbeelden:

  • Markeer belangrijke woorden in het geel. Probeer daar in je eigen woorden iets over te vertellen.
  • Maak een mindmap van de tekst.
  • Stel zelf een toets op met vragen die de juf of meester zou kunnen stellen. Probeer de vragen daarna op te lossen.
  • Probeer elke alinea in één zin samen te vatten. Schrijf de zinnen telkens op zodat je uiteindelijk een samenvatting van de hele tekst krijgt.

Dit zijn maar een paar voorbeelden en niet alles werkt voor iedereen. Probeer zelf uit te zoeken op welke manier jij het beste kan leren.

Nog wat extra tips:

  • Begin op tijd met studeren. Op die manier kan je nog vragen stellen aan de leerkracht wanneer je dingen niet begrijpt.
  • Herhaal, herhaal, herhaal … Hoe vaker je iets hoort of leest, hoe beter het blijft hangen. Dit hangt trouwens samen met de vorige tip: als je op tijd begint, heb je tijd om te herhalen.
  • Zorg dat je op een rustige plaats kan studeren. Tv, computer, gsm, muziek … leiden alleen maar af dus hou ze uit je buurt als je leert.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *