Zorg voor succes

08succes
Denk even terug aan een paar maanden geleden: in de koude buiten staan met een glas champagne/cava/Kidibul in je handen, een hoop vrienden en/of familie rond je terwijl je naar het vuurwerk staat te gapen. Negen kansen van de tien heb je toen ook een doel of drie (als ’t er niet meer zijn) gesteld voor jezelf. Of zoals we dat rond die periode noemen “goede voornemens gemaakt”. Voor diegene die aan die kermis niet meedoen: blijf toch maar lezen. Ook voor jou kan dit nog van pas komen.

Om even terug te komen op bovenstaand scenario: er volgt zo dadelijk een reality check. We zijn namelijk voorbij de helft van 2016. Dus wordt het tijd om van die voornemens werk te maken. Hoe? Dat ga ik je vertellen.

Voor diegene die weigeren om op 1 januari voornemens te maken: ik vermoed dat er op een ander moment wel eens iets voorbij schiet dat je graag wil bereiken. En om dat doel te behalen komen onderstaande tips ook van pas.

Splits je doelen op
Ik doe dit zelf nog niet zo heel lang maar het heeft echt al geholpen. Eén van mijn talenten is niet beginnen als het vooraf onhaalbaar lijkt. Dan maak ik plannen maar die komen er niet van. Omdat ik direct te hoog mik. Dus tegenwoordig bedenk ik waar ik wil uitkomen en welke kleine stappen ik ga zetten. Eventueel kan je hier ook beloningen aan koppelen. Een concreet voorbeeld? Ik wil dit jaar graag 10 km kunnen lopen. Begin dit jaar had ik moeite met 5 km. Door elke week twee keer te gaan lopen (en dit ook letterlijk in mijn agenda te zetten), kan ik ondertussen 5 km lopen. En nu ben ik aan het trainen voor die 10 km. Ook weer stap voor stap aan de hand van een schema. Ik boek kleine successen en zal uiteindelijk hopelijk mijn doel halen.

Een ander voordeel hiervan is dat je doel concreet wordt. Door het op te splitsen moet je nadenken waar exact je uiteindelijk wil uitkomen. Niks vaag gedoe.

Vertel het tegen anderen
En wel om twee redenen: het kan ervoor zorgen dat je aangemoedigd wordt door hen. Ok, niet iedereen reageert misschien even enthousiast op jouw plannen maar er gaat sowieso iemand tussen zitten die je gaat steunen. En wie vindt het nu niet leuk om af en toe eens een hart onder de riem gestoken te krijgen?
De tweede reden is groepsdruk. Ik twijfel zelf nog of dit een goede reden is maar het is er één. Door over je doelen te praten, dwing je jezelf om actie te ondernemen omdat het anders een beetje vervelend is om te moeten toegeven dat je opgegeven hebt.

Plak er een datum op
En zorg ervoor dat die realistisch is. Ik weet dat ik niet moet zeggen dat ik binnen 2 maanden een marathon wil gaan lopen. Dat gaat gewoon niet. Punt andere lijn. Maar een doel zonder een eindmeet is te vaag en te vrijblijvend. Spreek met jezelf een datum af en zorg dat je kleine stappen naar de eindmeet passen in dat tijdsschema.

Zorg dat het ook echt kan
De kans dat je als volwassen mens nog professioneel balletdanseres gaat worden, is zo goed als nihil. Bespaar jezelf dus de energie en afwijzing en kies een ander doel dat wel haalbaar is. Je gaat er veel meer plezier aan hebben.

Ik zou het fijn vinden als jullie je bedenkingen rond dit thema delen in de reacties. Wie weet help je nog iemand verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *