Wat heeft een tomaat te maken met productiviteit?

22pomodoro

Alles eigenlijk. Als je denkt aan de tomaat als keukenwekker. En je er pomodoro van maakt. Dan hebben we het namelijk over een techniek om op een productieve manier aan de slag te gaan met taken. Francesco Cirillo bedacht dit ergens in de jaren ’90 toen hij universiteitsstudent was. Eigenlijk deed hij iets heel simpel: de keukenwekker instellen op 25 minuten, aandachtig werken aan een taak, 5 minuten pauzeren als de wekker afliep en opnieuw starten. De pomodorotechniek is niets meer of niets minder dan dat.

Waarom zou je taken op die manier aanpakken? Er zijn wel wat redenen op te noemen. Om te beginnen stellen we grotere taken vaak uit omdat ze ons het gevoel geven dat ze lang gaan duren. En moeilijk zijn. Als we daar niet zo’n zin in hebben, doen we ze op een andere keer wel. Niet dus. Door taken op te delen in brokjes van 25 minuten, wordt het allemaal wat overzichtelijker en lijkt het haalbaar.
Verder hebben we vaak het gevoel dat we tijd te weinig hebben en moeten racen om alles af te krijgen. Door het wekkertje te gebruiken, werk je met tijd in plaats van tegen tijd. Het helpt je ook om afleiding, en dan heb ik het over Facebook & co., te beperken. Door je 25 minuten lang te concentreren op één taak, heb je geen tijd om met andere dingen bezig te zijn. Je wint dus eigenlijk ook nog heel wat minuten.
Doordat je na een blokje kan pauzeren, geef je jezelf genoeg ademruimte. Je zal je meer kunnen ontspannen en dus minder snel aan je hoogtepunt van stress zitten.

Als je hiermee aan de slag wilt gaan, pak je het het beste op de volgende manier aan:
1. Stel een to do lijst op met taken die je vandaag wil afkrijgen. Wees realistisch!
2. Zorg ervoor dat hele grote taken (die meer dan 2 uur gaan duren) opgedeeld zijn in kleinere taken.
3. Kies iets uit waaraan je gaat werken.
4. Stel je timer in op 25 minuten en start!
5. TRIIIIIING! Sta recht en pauzeer 5 minuten. Ga iets te drinken halen, staar uit het raam, dans, zing, doe wat stretchoefeningen … Ik probeer alleszins altijd wel wat te bewegen in die 5 minuten pauze.
6. Was je taak klaar? Kies een nieuwe. Was ze nog niet klaar? Werk dan verder. Zet je timer opnieuw op 25 minuten en concentreer je weer.
7. Na 4 pomodoro’s neem je een langere pauze (20 tot 30 minuten).

Ben je benieuwd geworden? Test het uit zou ik zeggen!
Wil je graag eerst nog meer informatie? Dat vind je hier.
Heb je geen keukenwekker en/of werk je liever met een app? Hier, hier en hier vind je er.

One thought on “Wat heeft een tomaat te maken met productiviteit?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *