Omdenken

10_omdenken

Omdenken, misschien zijn er onder jullie wel die het kennen. Van de quotes die voorbijkomen op Facebook op Twitter. Ik kende het alleszins daarvan. Van grappige en interessante manieren om een probleem te benaderen. Ze toveren vaak een glimlach op mijn gezicht. Onlangs kreeg ik een boekje van Omdenken cadeau. En toen bedacht ik mij dat ik hierover wel eens iets kon schrijven.

Als een probleem zich voordoet, schieten we vaak eerst in de stress. Help! Wat nu?! Daarna gaan we op zoek naar oplossingen. Die we vaak niet uitvoeren want ja, het zal ons toch niet lukken.

Met de techniek van omdenken, benader je een probleem anders. Je bekijkt de werkelijkheid als een feit en bekijkt die als een kans, niet als een probleem. In principe ga je dus twee stappen nemen:
1. Je gaat het probleem deconstrueren. Dat wil zeggen dat je enkel kijkt naar wat er is en niet naar wat er zou moeten zijn. Kijk dus enkel naar de feiten.
2. Daarna ga je de feiten construeren tot een nieuwe mogelijkheid.

Eigenlijk is het een positieve manier om problemen te benaderen. Daardoor raak je minder van slag en ontmoedigd wanneer er zich iets voordoet dat niet voorzien was. Toegegeven, het is heel vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan en ik ben er ook nog niet van overtuigd dat het voor alle problemen opgaat. Maar toch vind ik het een hele fijne benadering.

Meer informatie vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *