4 tips tegen piekeren

21_piekeren

Piekeren is my middle name. Dit kan over hele kleine dingen gaan zoals me druk maken of ik wel op tijd ga komen, over wat we gaan eten, over het poetsen van ons huis … Maar ik kan ook piekeren over grotere zaken zoals gebeurtenissen op het werk, of ik toch niks verkeerd gezegd heb tegen een vriendin, of ik wel genoeg tijd besteed aan vrienden en familie …

Gelukkig kan ik ook een flink stuk relativeren waardoor de gevolgen van het piekeren meestal wel beperkt blijven. Maar feit blijft dat mijn hoofd constant druk druk druk is. Aan niks denken zoals mijn vriend dat kan, kan ik mij niet voorstellen. Om af en toe toch iets van rust te krijgen in mijn hoofd, zijn er een aantal tips die ik toepas en die ik vandaag met jou ga delen.

Mediteer
Ik neem sinds een paar maanden de tijd om ’s morgens 5 tot 10 minuten stil te zitten, niks te doen en mij te concentreren op mezelf, mijn ademhaling en mijn omgeving. Hier gebruik ik nu de app Headspace bij. Zeker een aanrader! Voor een chronische piekeraar als mezelf is dit geen gemakkelijke oefening maar zeker wel het proberen waard.

Maak je enkel druk over het nu
Concreet voorbeeld waarin ik het niet doe: ik neem praktisch nooit de trein maar als ik dat toch eens doe, ben ik al dagen daarvoor aan het piekeren. Dat is natuurlijk belachelijk want ik kan er niks aan veranderen als ik erover nadenk. Op zo’n momenten probeer ik mezelf “streng” toe te spreken en mezelf te dwingen mij er niet druk over te maken totdat het moment daar is. En dan is er vaak niks meer om me druk over te maken…

Beweeg of ga op zoek naar een andere afleiding
Door iets anders te gaan doen, stop je het piekeren vaak ook. Een hele simpele tip maar daarom niet minder efficiënt. In mijn geval betekent het dat ik een boek ga lezen of Youtubefilmpjes ga kijken.

Knuffelen
Als ik me echt slecht ga voelen door het gepieker, merk ik dat ik vaak nood heb aan een knuffel. Knuffelen verlaagt stress en ik moet zeggen dat ik me echt beter voel na zo’n omhelzing.

Welke tips pas jij toe als je piekert?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *