112 happy song


Ik luisterde onlangs naar deze podcast van Gretchen Rubin. Die gaat o.a. over de, wat zij noemt, “Happiness 911” song. Een lied dus waar jij instant gelukkiger van wordt. Omdat ik zo wel een aantal nummers heb en hier wel nieuwsgierig naar was, dacht ik “laat ik er een artikel over schrijven”.

Dat muziek een invloed heeft op onze gemoedstoestand weten we allemaal wel denk ik. Een nummer van Adele zal ons eerder melancholisch maken terwijl Justin Timberlake met zijn “Can’t stop the feeling” eerder blije gevoelens oproept. Hoe komt dat nu?
Uit onderzoek blijkt dat muziek met hoge noten die elkaar snel opvolgen tot een positief gevoel leidt. Daarnaast is muziek een vorm van motoriek, zelfs als je stokstijf op je stoel zit. Je beeldt je namelijk in hoe de muziek gemaakt wordt of hoe iemand hierop beweegt. Daardoor activeer je een groot deel in je hersenen dat verantwoordelijk is voor empathie. Ook andere hersendelen worden hierdoor weer geactiveerd. Die gaan ervoor zorgen dat we de opwinding van de muziek voelen. Hierop reageert ons lichaam met een emotie.

Die emotie is ook afhankelijk van de muziek waarvan je houdt. Als je totaal niet van heavy metal houdt, zal je hier stressgevoelens door krijgen. Wie er als de kippen bij is als Graspop z’n tenten opslaat, zal hier geen stress door ervaren.

Muziek luisteren is dus absoluut goed voor je emotionele toestand. Daarom wil ik graag van jou weten: van welk lied word jij helemaal happy?

One thought on “112 happy song”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *