Het belang van vriendschap

Voor sommigen is dit waarschijnlijk logisch maar persoonlijke relaties hebben een positievere invloed op onze geestelijke en lichamelijke gezondheid dan geld, beroemdheid, succes of materieel bezit. Tijd doorbrengen met vrienden en familie is dus één van de dingen die je kan doen om jezelf een oppepper te geven. Eén van de redenen hiervoor is dat vriendschap eigenlijk een soort van spel is dat extravert gedrag bevordert. We lachen, maken grapjes en plagen onze vrienden. Daardoor gaan we ons sterker voelen.

Dat is natuurlijk ook zo bij relaties met familie maar het verschil is dat we hier geen controle over hebben. We zijn vrij om onze eigen vrienden te kiezen, iets wat bij bv. familie en collega’s toch wat lastiger is. Dat betekent wel dat je er moeite voor moet doen. Vriendschap komt niet vanzelf, je moet erin investeren. Dat kan je doen door rekening te houden met de volgende tips.

Toon interesse in anderen. Onze samenleving is jachtig en vluchtig. We moeten van het ene naar het andere en zijn ondertussen ook nog op onze smartphone aan het tokkelen. Hierdoor missen we heel wat. Je leert mensen maar kennen door hen vragen te stellen en geïnteresseerd te zijn.

Leer goed luisteren. Nog zo’n gevolg van snel leven: we luisteren niet meer naar elkaar. Hoe vaak onderbreek jij iemand om een eigen ervaring te vertellen of iemands zin aan te vullen? Stop daarmee. Luister wat iemand te vertellen heeft zonder hierop te willen antwoorden.

Durf mensen in vertrouwen te nemen. Door te vertellen over persoonlijke dingen tegen anderen, krijg je misschien wel nieuwe inzichten. Daarbij heeft onderzoek aangetoond dat mensen lichamelijk ontspannen als ze over onaangename ervaringen vertellen. Bedenk wel dat het hier over mensen gaat die je al iets langer kent en niet over die kennis van een kennis. Die laatste heeft misschien niet zo’n zaken met jouw liefdesverdriet.

Probeer samen nieuwe dingen uit. Hierdoor creëer je herinneringen en gezamenlijke interesses wat toch wel de basis is van een vriendschap.

Maak oogcontact. Als je dat systematisch uit de weg gaat, lijkt het alsof je iets te verbergen hebt of zo verlegen bent dat je de persoon niet vertrouwt. Niet bepaald een goed begin voor een vriendschap.

Leer vergeven. Oude koeien uit de sloot halen is nefast voor iedere relatie. Je mag natuurlijk boos zijn maar leer wel om het uit te praten en te vergeven.

Welke tips heb jij nog om vrienden te maken of te houden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *