Hoe krijg je meer tijd?

Iedereen heeft maar 24 uren in één dag en toch lijken sommige mensen een heleboel meer tijd te hebben. Nu vind ik van mezelf dat ik best veel gedaan krijg in één dag en krijg ik soms ook wel de vraag hoe ik dat toch allemaal doe. Ik combineer op dit moment een voltijdse job met een bijberoep, een blog, een huishouden en een sociaal leven (lees: voornamelijk naar de voetbal gaan in het weekend). Binnenkort komt daar ook nog een kindje bij. Ik maak me geen illusies en weet dat de kans enorm groot is dat ik dat gevoel van veel gedaan krijgen dan iets minder ga hebben. Dus lijst ik nu toch maar even mijn tips op om meer tijd te creëren.

Besteed zo min mogelijk tijd aan media.
Ik kijk zelden tv, lees mijn mail ongeveer drie keer per dag en heb vaste momenten om mijn sociale media te checken. Verder doe ik niet aan games en heb ik de meeste notificaties uitstaan. Je zal ervan versteld staan hoeveel tijd je hiermee kan winnen. In plaats van tv te kijken lees ik een boek. Dat is ook meteen de reden waarom ik zoveel boeken gelezen krijg.

Maak routines deel van je leven.
Ik heb een ochtendroutine (waarover ik misschien nog wel eens een artikel ga schrijven), een poetsroutine en een routine om post en andere administratie te verwerken. Het duurt misschien eventjes om je die dingen eigen te maken maar doordat je er verder niet meer over na moet denken, gaat het sneller vooruit en win je dus tijd. Herbekijk je routines van tijd tot tijd want ze moeten natuurlijk wel optimaal en nuttig blijven.

Ga vroeger slapen en sta vroeger op.
Toegegeven: moest mijn vriend niet voor zes uur naar zijn werk vertrekken, ik weet niet of ik zo vroeg zou opstaan. Langs de andere kant stond ik vroeger, toen we nog niet samenwoonden, ook vroeg op om te kunnen sporten ’s morgens. Dat sporten doe ik nu niet meer ’s morgens maar er zijn wel een heleboel andere dingen die ik al gedaan heb voordat ik naar mijn werk vertrek. Hierdoor heb ik ’s avonds wat meer tijd.

Probeer elke minuut nuttig te besteden.
Als ik nog tien minuten over heb voordat ik moet vertrekken, vouw ik nog snel wat was op of ga ik nog met de stofzuiger rond. Ga ik naar de dokter dan heb ik een boek of iets anders bij dat ik nog wil/moet lezen. Op die manier probeer ik mijn tijd zo nuttig mogelijk te gebruiken.

Maak lijstjes.
Als je constant alles moet onthouden of in je geheugen moet graven naar informatie of dingen die je nog moet doen, verlies je tijd. Schrijf alles op of gebruik apps die voor extern geheugen kunnen dienen. Als je apps gaat gebruiken, kies er dan die een goed werkende zoekfunctie hebben.

Denk anders over tijd.
Ik kan mezelf soms enorm opjagen als ik het gevoel heb dat ik tijd te weinig heb. Op momenten dat ik echter tijd genoeg heb, weet ik soms niet wat te doen en wil ik liever wat drukker zijn. Tijd is relatief en min of meer ook een reflectie van jouw gedachten. Als jij vindt dat je tijd genoeg hebt, zal je dit ook zo ervaren. Jaag je jezelf de hele tijd op “omdat je te weinig tijd hebt” dan beleef je het op een hele andere manier.

En dan ééntje waar ik zelf enorm slecht in ben maar die wel effectief is: neem beslissingen zonder er uren over te twijfelen.
Heb je een goed gevoel bij een keuze? Maak ze dan ook. Ja, je kan nog wel eens prijzen gaan vergelijken of toch nog even verder zoeken naar een nog mooiere trui maar waarom zou je daar nog tijd aan besteden als je tevreden bent met wat je nu ziet?

Welke tips heb jij om meer tijd te creëren in je leven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *