De financiële detox

Hoe kun je bewust omgaan met geld? Op zich heb ik geen problemen met geld. Dat wil niet zeggen dat ik te veel geld heb (dat heb je niet snel denk ik) maar er zijn wel een aantal “basisregels” waar ik me aan probeer te houden.

Wat ik zelf al een aantal jaar doe, zijn de volgende dingen:

  • Ik kan niet in het rood staan. Vervelend aan de kassa als er toch niet zoveel geld meer op je rekening staat als je dacht maar het bespaart je uiteindelijk wel geld.
  • Elk jaar kijk ik naar mijn terugkomende uitgaven. Dat gaat van verkeersbelasting, over verzekeringen tot tandartsbezoekjes. Alles wat geen maandelijkse uitgave is maar eerder één of een paar keer per jaar moet betaald worden, tel ik bij elkaar op. Dat deel ik door 12. Het bedrag dat ik dan krijg, wordt sowieso aan het begin van de maand overgeschreven naar een spaarrekening. Zo kom ik niet voor verrassingen te staan als ik mijn autoverzekering moet betalen.
  • Verder wordt er ook een vast bedrag overgeschreven naar mijn spaarrekening om een buffer op te bouwen. Je weet nooit wanneer je wasmachine, GSM of laptop het begeeft en je direct een som geld nodig hebt. Door direct in het begin van de maand te sparen, loop je niet het risico dat er op het einde van de maand niets meer over is en je dus niet spaart.
  • Ik probeer geen onnodig geld uit te geven. Daarmee bedoel ik dat je even goed een flesje water mee kan nemen dan er onderweg één te kopen en drie keer zoveel te betalen. Je denkt vaak “dat kost niet zo heel veel” maar als je die kleine bedragen optelt, kom je ook al snel aan een behoorlijke som geld uit. Als je dat eens wilt testen, kan je een maand lang alle uitgaven die je hebt, bijhouden. En met alle bedoel ik ook alle.

Ik ben dus eigenlijk best al bewust bezig met geld maar ben ook altijd nog op zoek naar goede tips en tricks. Zo kwam ik op de website terecht van How2SpendIt. Dit is de blog van twee vrouwen die schrijven over alles wat met geld te maken heeft. Bij hen kan je je inschrijven voor een financiële detox. Je krijgt dan zes weken aan een stuk opdrachten om van slechte gewoontes af te raken, spaardoelen te stellen … En daar ga ik nu aan deelnemen. Hopelijk ben ik binnenkort dus weer wat euro’s rijker. 🙂

One thought on “De financiële detox”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *