Zelfzorg // Waarom is het zo belangrijk?

You yourself, as much as anybody in the entire universe, deserve your love and affection. – Buddha

Zelfzorg zou met andere woorden topprioriteit moeten zijn in ons leven. En toch is het dat vaak niet.

Ik moet dit dossier nog afmaken. Ik heb geen tijd. De kinderen hebben me nodig. Die vergadering kan ik echt niet missen. Ja, druk hebben we het allemaal. En dat is meteen ons excuus om niet aan onszelf te denken. Het probleem is alleen dat dat het probleem alleen maar groter maakt.

Waarom zou je aan zelfzorg doen?

Door voor onszelf te zorgen, kunnen we een burnout voor zijn. We kunnen ons stressniveau serieus laten dalen en opnieuw focus vinden. En dat allemaal door elke dag een paar minuten tijd te maken voor wat simpele me-time. Je leest het goed: een paar minuten. Het is niet nodig om een uur in een bad te liggen dobberen met een leuk boek erbij. Met tien minuten tijd nemen voor jezelf kom je ook al ver. En zeg nu zelf: wat zijn tien minuten op een hele dag? Die vind je echt wel, als je er maar een prioriteit van maakt.

Voel je je egoïstisch als je even tijd maakt voor jezelf? Zet dat van je af. Er is niks egoïstisch aan zelfzorg. Het is geen beloning na het harde werk. Het is broodnodig om jezelf energiek te voelen en niet te verdrinken in stress en angst.
Ooit het vliegtuig genomen? Bij wie moet je altijd eerst het zuurstofmasker opzetten als het nodig zou zijn? Juist ja: bij jezelf. Want als jij van je stokje gaat, kan je helemaal niemand meer helpen.

Wat is dat eigenlijk: zorgen voor jezelf?

Er zijn een vijftal gebieden in je leven waar je rekening mee moet houden als je goed voor jezelf wil zorgen:

  • het sociale: alles wat te maken heeft met relaties met familie, vrienden, collega’s …
  • mentaal: alles wat te maken heeft met dingen leren, rust vinden in je hoofd en je gevoelens leren kennen
  • fysiek: alles wat te maken heeft met je lichaam verzorgen
  • praktisch: alles wat te maken heeft met de praktische en organisatorische dingen in je leven
  • spiritueel: alles wat te maken heeft met de wonderen in het leven

Hoe zorg ik voor mezelf?

Eigenlijk door meer dingen dan ik zelf doorheb, nu ik er zo over nadenk.

Ik zet elke avond ten laatste om half 10 mijn laptop uit en nestel me met een tas thee en een boek in de zetel.

Ik begin en eindig de dag door op te schrijven waar ik dankbaar voor ben of wat er goed ging die dag.

Ik probeer twee keer per week te sporten. Dat er probeer staat wil dus zeggen dat ik me ook wel eens laat vangen aan het “geen tijd”-excuus maar hey, ik ben ook maar een mens.

Ik maak een paar keer per week een korte wandeling tijdens mijn middagpauze. Deels omdat ik aan mijn 5000 stappen per dag wil komen maar ook omdat ik er dan even tussenuit ben en ik, letterlijk, op adem kan komen.

Op welke momenten zorg jij nu al voor jezelf?

Denk al eens na: zijn er momenten in de week waarop jij voor jezelf zorgt? Dat je bewust tijd neemt voor iets dat je leuk vindt en waar je van geniet? Iets dat je niet snel aan de kant schuift?

Volgende week gaan we hier dieper op in. Dan ga ik je tips geven over het inbouwen van rituelen waardoor je nog meer tijd voor jezelf kan en wil vrijmaken.

2 thoughts on “Zelfzorg // Waarom is het zo belangrijk?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *