Tips om je brein te programmeren voor succes

Vorige week bekeek ik deze TED-talk van Carrie Green. Terwijl ze Rechten aan het studeren was, startte ze met een onderneming om GSM’s met simlock toch te kunnen gebruiken met eender welke sim-kaart. Ze kende niks van ondernemen en nog minder van sim-kaarten maar slaagde er toch in om haar bedrijf uit te bouwen. Tot ze besefte dat ze niet zo gelukkig was als ze dacht te zijn omdat haar bedrijf niet haar droom was. Ondertussen heeft ze de Female Entrepreneur Association opgericht, een online platform om vrouwen over de hele wereld te motiveren om hun dromen waar te maken.

Hoe ze dat zelf voor elkaar gekregen heeft, legt ze uit in de filmpje. Het begint grappig wanneer ze een vrijwilliger op het podium vraagt, iemand die volledig uit zichzelf naar voren durft te komen. Uiteindelijk verschijnt er een man op het podium die van haar wat geld toegestopt krijgt en terug mag gaan zitten. Die man had het gedurfd om helemaal alleen, door de zaal naar het podium te gaan zonder te weten wat er van hem verwacht werd. Ieder ander persoon in die zaal werd waarschijnlijk tegengehouden door angst, geen motivatie, obstakels als de hele zaal door te moeten lopen … Al die gedachten, die ze zelf bedacht hebben, hebben invloed gehad op hun beslissing om niet recht te staan. Wat achteraf bekeken jammer was.

Herkennen we dit niet allemaal? Ik kan in ieder geval heel wat situaties bedenken waarin een stemmetje in mij zei om het niet te doen. Omdat het toch niet zou lukken. Omdat ik me belachelijk zou maken. Omdat ik misschien wel eens zou kunnen vallen, letterlijk of figuurlijk. Die gedachten hebben er vaak voor gezorgd, en zorgen er soms nog voor, dat ik iets niet deed. Die verantwoordelijkheid ligt dus volledig bij mezelf. Al durf ik wel eens de schuld bij iemand anders te leggen om me beter te voelen.

Wat Carrie aanraadt om te doen, is het programmeren van je brein voor succes. Het klinkt ingewikkelder dan het is dus laat je niet afschrikken!
Vraag jezelf eerst af wat je wilt doen. Als je geen idee hebt wat je wilt bereiken, is het nogal moeilijk om tot daar te geraken. De volgende, en voor mij de belangrijkste, stap is om je eigen gedachten goed te observeren. Elke negatieve gedachte ga je dan vervangen door een positieve. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat dat niet gemakkelijk is in het begin. Dat duiveltje op je schouder staat daar te pas en te onpas te roepen en om de één of andere reden is het in het begin veel gemakkelijker om naar hem te luisteren dan te luisteren naar het engeltje op de andere schouder. Het loont echt om vol te houden! Je gaat merken dat het gemakkelijker wordt en steeds minder vaak nodig is om in te grijpen. En nog belangrijker: dat het effect heeft op je leven.

Eerlijk is eerlijk: ik heb hier zelf ook nog een hele weg in af te leggen. Positief denken vind ik ondertussen wel gemakkelijk maar ook écht geloven dat er iets gaat gebeuren of werkelijkheid gaat worden, vind ik soms nog moeilijk. Er blijft dan een klein stemmetje in mijn zeggen “Je denkt dit gewoon omdat je wilt dat het gebeurt maar je geloof helemaal niet dat het gebeurt.”. Tja, nog maar eens een nadeel aan te veel denken zeker.

Heb jij jezelf hierin kunnen trainen? Geloof je überhaupt in de kracht van je eigen gedachten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *