Hoe overwin je je angst om ergens aan te beginnen?

Ik schreef ooit al eens een post over waarom ik toch begonnen ben. Risico nemen zit niet in mijn aard. Ik heb alles liever veilig en voorspelbaar. Het probleem is alleen dat je zo nergens komt en aangezien ik wel doelen en dromen heb, moet ik soms dus iets doen waar ik angstig om ben. Ik heb zo mijn tips om om te gaan met die angst en het voor een stukje weg te nemen.

Praat er met iemand over. Door ermee te blijven zitten, wordt het vaak alleen maar erger. Ik maak zaken vaak een stukje erger in mijn hoofd dan ze in werkelijkheid zijn. Door met iemand te praten, krijg je een ander perspectief voorgeschoteld van je situatie. Plus dat je wat aanmoediging wel kan gebruiken als je iets spannends gaat proberen.

Win zo veel mogelijk informatie in. Voordat ik met mijn bijberoep startte, dacht ik dat je altijd een berg geld nodig had en dat je het risico liep om een berg geld kwijt te spelen. De waarheid was dat ik er gewoon niks van kende en niks informatie gevraagd had. Door bij de juiste instanties langs te gaan en die informatie wel te vragen, kwam ik erachter dat die bergen geld best meevallen. Daardoor was het risico voor mij kleiner en mijn angst dus ook minder. Ook hier hielp het trouwens om erover te praten met iemand die ervaring had met het starten in bijberoep (in ongeveer iets vergelijkbaars als mij).

Begin klein. Vijftien jaar geleden durfde ik, letterlijk, geen bakker binnen te stappen. Zo’n 8 jaar geleden ging ik op Erasmus. De zeven jaar die daar tussen liggen, heb ik elke keer kleine stappen genomen om verder te komen. Het begon met de bakker, daarna iets te vragen in de winkel, daarna iemand vreemd aan te spreken bij het begin van mijn studie … Het duurt misschien langer, maar daar is niks mis mee als je uiteindelijk vooruit komt.

Bedenk wat het ergste is dat je kan overkomen. En vraag jezelf dan af of dat echt het einde van de wereld is. Negen kansen op tien is het dat niet en kan je het wel relativeren.

Deze tips zorgen er niet voor dat je geen angst meer hebt of dat je ineens een roekeloos of impulsief persoon wordt. Ze zorgen er wel voor dat je af en toe ook eens vooruit komt in plaats van te blijven staan, verlamd door het onbekende.

Wat doe jij om je angst te overwinnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *