3 manieren om meer diepgang in je leven te krijgen

Het kan aan mij liggen, al denk ik het niet, maar ik heb het gevoel dat er tegenwoordig heel veel oppervlakkig en snel geleefd wordt. Alles gaat snel, verandert snel en er wordt minder moeite gedaan. Enerzijds heeft dat wel voordelen. Door de snelle veranderingen worden er natuurlijk ook dingen mogelijk, maar het vlakt ons en ons leven toch ook wel wat af vind ik. Het maakt ook dat we minder snel tevreden zijn. Alles moet altijd maar mooier, beter, perfecter.

Vroeger zei ik van mezelf wel eens dat ik een perfectionist ben, maar ik ben er ondertussen achter dat dat wel meevalt. Jawel, ik heb het graag goed en ik kan de lat best hoog leggen, maar ik ben ook vaak tevreden met “goed genoeg”. Lastiger vind ik het als iets niet past binnen het beeld dat ik in mijn hoofd heb, maar dat is een andere kwestie dan perfectionisme he.

Als ik verder naar mezelf kijk, vind ik het wel moeilijk om in het nu te leven. Een hele dag door ben ik aan het denken wat ik straks of morgen ga doen en hoe ik dat het beste kan aanpakken. Of ik ben op mijn gsm aan het tokkelen. Uiteraard zijn er ook momenten dat ik wel in het hier en nu ben: als ik met mijn dochtertje speel, een boek lees of heel bewust adem bijvoorbeeld. Toch zou ik het niet erg vinden om wat vaker met meer diepgang te leven. Ik zocht en vond drie tips die ik zelf graag wil uitproberen de komende tijd.

1. Plan elke dag een Happy Moment in. Dat is een momentje op de dag waarin je iets doet, helemaal voor jezelf. Praktisch gezien ga ik het ’s morgens bedenken, terwijl ik het Geluskboekje invul zodat ik het kan opschrijven. Mijn idee is om zo’n Happy Moment 5 tot 15 minuten te laten duren zodat het ook echt haalbaar is. Door echt voor mezelf te kiezen, ga ik ook beter voor mezelf zorgen en dat draagt dan weer bij tot een rustigere Stephanie.

2. Eens meer kijken naar wat ik al wel heb, zou ook geen slecht idee zijn. Sowieso doe ik dit elke dag met dankbaar te zijn, maar zoals ik ook al zei in mijn vorige podcast: soms dromen we van iets dat beter en groter lijkt, maar dan blijkt vaak dat daar al een deel van in ons leven aanwezig is. Eens goed nadenken over waarom dat mij zo aantrekt, gaat me denk ik ook laten beseffen dat ik daarvan al wel wat heb. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat ik niet mag of kan dromen, maar het zet dingen soms wel in perspectief en geeft me hopelijk meer ademruimte.

3. Ik wil weer meer aandacht hebben met mijn (buik)gevoel. Een tijdje geleden schreef ik soms in een journal over hoe ik me voelde en hoe dat dan kwam. Voor mij is het namelijk moeilijk om te benoemen hoe ik me voel. Ik ben nogal rationeel aangelegd (wie me kent weet dat dit een understatement is) wat maakt dat ik veel meer in mijn hoofd dan in mijn hart zit. Dat wil niet zeggen dat ik niet verdrietig, blij of wat-dan-ook kan zijn, maar ik kan ook veel wegdenken met mijn hoofd. Ik zou graag meer aandacht willen besteden aan mijn gevoel, mijn intuïtie. Op Youtube vond ik verschillende geleide meditaties die hierbij kunnen helpen. Die zou ik graag eens uitproberen.

Iemand zin om mee te doen met mij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *