YNAB geeft me financiële rust

Oftwel: you need a budget. Ik doe al jaren aan budgetplannen. Komt door de opvoeding denk ik: mijn papa had en heeft ook een mooi Exceldocumentje met daarin heel veel getalletjes. Dat had ik dus ook. Er zijn al heel veel verschillende versies gepasseerd en ook al heel wat periodes dat ik die dingen wat minder goed invulde.

Een paar jaar geleden kwam ik dan eens ergens YNAB tegen: een online programma dat je toelaat om elke euro te plannen. Helemaal mijn ding dus. Om een paar redenen heb ik dat toen enkel tijdens de proefperiode gebruikt en daarna niet meer. Een paar maanden terug kwam ik het tegen bij Kelly Deriemaker, die er een mooie cursus voor gemaakt had. Maar gierig als ik ben, had ik toen weinig zin om daar geld aan te geven. Tot ik het dan uiteindelijk tijdens de tweede inschrijfronde toch deed.

Ondertussen ben ik fan omwille van de gemoedsrust die het me geeft. Laat me dat even uitleggen. Ik ben zo iemand die in het begin van de maand een vast bedrag spaart. Dat is netjes uitgerekend, kijkend naar de vaste grotere uitgaven die ik heb op een jaar (zoals bv. de verkeersbelasting) en die ik deel door 12. Door dat zo plichtsbewust te doen, kom ik zelden voor een verrassing te staan. Het probleem is dat ik mezelf ook zelden verras met eens een aankoop. Er blijft namelijk niet gigantisch veel over door zo goed te sparen en dus denk ik bij elke aankoop drie keer na of dat wel echt nodig is en of ik daar wel geld voor heb. Door elke euro die ik heb in een potje te steken, weet ik precies hoeveel ik kan uitgeven aan wat en kan ik ook verrassingen inplannen. Als er toch eens iets anders verloopt, schuif ik gewoon met de centjes zonder mij schuldig te moeten voelen want hey, dat is perfect toegelaten in YNAB én ik heb nog altijd een mooi overzicht.

Die potjes vullen is trouwens één van mijn nieuwe hobby’s. Het is echt schaamtelijk hoe blij ik word als ik geld kan verdelen in onze categorieën. En dan is het geld geen eens uitgegeven aan iets he!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *