Zalige zomerdag

Tien tips die je (zomer)dag tot een geweldige dag maken. Alles om je gezond, fit en fijn te voelen.

1 uur bewegen

Waarmee ik niet gezegd heb dat je je in het zweet moet werken. Een strandwandeling, een duik in het zwembad of een potje beachtennis tellen ook allemaal mee. Kies iets dat bij je past en hou rekening met de weersomstandigheden. Zelf probeer ik tijdens de vakantie elke dag een ochtendwandeling te maken met ons Juliet. Rustig wandelen tussen te velden in de buurt terwijl het nog niet te warm is: mijn ideaal begin van de dag.

2 (en een halve) liter water drinken

Hiermee zeg ik niets nieuws, maar zeker als het warm weer is, is het heel belangrijk om voldoende water te drinken. Vul een karaf of drinkbus zodat je weet hoeveel je ongeveer al op hebt. Je kan je water dan ineens pimpen met wat fruit of munt om het een smaakje te geven.

3 dingen waar je dankbaar voor bent

Schrijf elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Doe het ofwel ’s morgens direct na het opstaan, ofwel ’s avonds voordat je gaat slapen. Of allebei natuurlijk. Door het op te schrijven geef je er nog iets meer aandacht aan waardoor het positieve effect benadrukt wordt.

4 minuten koud douchen

Super voor je bloedsomloop en je kikkert er helemaal van op. Ik spoel mij elke ochtend af met koud water, zonder dat er ook maar iets van warm water aan te pas komt. In het begin is het een opgave, maar nu is het een gewoonte. Alleen over mijn hoofd koud water laten stromen, vind ik moeilijker.

5 minuten mediteren

Kort maar krachtig en beter dan niks. Maak elke dag vijf minuten tijd om even in stilte te zitten en te focussen op je ademhaling. Je wordt er een pak rustiger van en krijgt een mentale opkikker. Wanneer je dit doet, kies je helemaal zelf.

6 kleine maaltijden

Ik weet dat er vaak wordt gezegd dat vijf kleine maaltijden ideaal zijn, maar ik kan het snoepertje ’s avonds niet laten. Mijn advies is dus zes kleine maaltijden. Dat snoepertje is trouwens niet echt snoep, maar een banaan. Daar zit een stofje in (volgens mij magnesium) dat een relaxerend effect heeft op je lichaam. De rest van de dag kies ik meestal voor gezond eten: fruit, groenten, granen, (plantaardige) melkproducten en … chocolade. Iets minder gezond maar een mens wordt er wel gelukkig van.

7 knuffels of kussen geven en ontvangen

Zeg nu zelf: dat kan toch deugd doen, een knuffel of kus? Stel jezelf er trouwens niets raars bij voor: ik ga geen wildvreemde mensen knuffelen. Vooral mijn dochter en mijn lief moeten het ontgelden.

8 uur slaap

Ook dit is geen nieuwe en ook niet altijd even simpel. Ik spreek uit ervaring met een dochter die nog maar sinds enkele weken doorslaapt (tot kwart voor 6). Dat zorgt er ook wel voor dat ik ondervonden heb dat voldoende slaap echt wel nodig is. Zelf probeer ik het dan soms maar “in te halen” met een dutje overdag.

9 uur schermen uit

Ik heb een tijdlang een alarm op mijn gsm gehad dat me waarschuwde als het tijd werd om de boel af te sluiten. Dat liep om negen uur ’s avonds af. Dat alarm heb ik ondertussen niet meer nodig. Mijn avonden probeer ik zoveel mogelijk te vullen met voorbereidingen voor de volgende dag, een boek lezen en thee drinken. En die banaan eten. Het zorgt ervoor dat mijn lichaam weet dat mijn bed roept.

10 minuten stretchen

Door elke dag een paar minuten te stretchen houd je je lijf soepel en lenig. Het is ook weer goed voor de doorstroming van je bloed in je spieren. Voor mij persoonlijk een fijn begin van de dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *